BSB #4 - Interview met UX Designer Oscar Smeulders

Oscar Smeulders maakt ontwerpen die werken. Hij heeft voor de grote der aarden gewerkt, maar maakt ook samen met DimCoppen ontwerpen met resultaat voor onze klanten.

Tijdens de Brandschool Breakfast laat hij zien hoe UX voor jouw bedrijf werkt!

Oscar Smeulders

Benieuwd naar zijn visie op UX en wat er volgens hem nodig is voor online succes? In dit interview leer je hem beter kennen en licht hij vast een tip van de sluier op.

Wie is Oscar Smeulders?

Grote kans dat je het werk van Oscar al ergens bent tegengekomen. Deze 43 jarige ZZP ontwerper heeft zijn studio in Rotterdam. Deze Brabander van oorsprong heeft samen met zijn broer, grafisch designer, een studio in Rotterdam gehuurd. Zijn broer heeft net als Oscar een eigen bedrijf. Ze ondersteunen en inspireren elkaar, maar werken in andere markten. 

In Eindhoven heeft hij het Grafisch Lyceum gevolgd, vervolgens is hij de kunstacademie in Breda gaan doen. Daarna is hij verhuisd naar de regio Den Haag, waar hij nog steeds woont. 

Wat doet je bedrijf?

Oscar maakt designs en UX-designs. Hij werkt vooral in de automotive en de zorg. In de automotive vooral voor Fiat, Alfa Romeo, Jeep en nu ook voor leasebedrijven. Hij heeft jaren geleden een opdracht gedaan voor Fiat. Hiermee leer je de automotive goed kennen. Omdat je de wereld goed begrijpt gaat het daarna eigenlijk automatisch. 

Voor de gezondheidszorg werkt hij veel voor het ziekenhuis in Los Angeles, UCLA. In Nederland bijvoorbeeld ook voor het Erasmus ziekenhuis. Dit is een hele specifieke wereld. Door als designer goed te begrijpen wat zorgpaden zijn en hoe specialisten denken dan bouw je ervaring op die er ook weer voor zorgt dat je binnen die sector aan de slag gaat.  

Waarom Studio Oscar Smeulders?

Oscar is bij Studio Dumbar begonnen. Daarna is hij NLXL gestart. Deze grafisch ontwerp studio bestond uit 8 enthousiaste ontwerpers. Door de crisis is dit bureau gestopt. Dit bracht Oscar voor de keuze om in loondienst te gaan werken of als zzp'er aan de slag te gaan. Dat laatste doet hij inmiddels al 9 jaar met veel plezier. 

Zzp geeft vrijheid en vraagt veel discipline. Het elke dag zelf doen en zelf zorgen voor jouw opdrachten. De ene maand gaat dat ook makkelijker dan de andere maand. Bij NLXL was hij ook veel tijd kwijt aan alles wat bij personeel komt kijken. Als zzp'er ben je onafhankelijk. 

Waarom is UX belangrijk?

Alles is belangrijk, maar niet tegelijkertijd. Als je aan opdrachtgever vraagt wat je op de homepage wilt volgt vaak een lange lijst met wensen. Met UX design kun je alles wat belangrijk is beter verdelen over meerdere pagina’s. Zo krijg je snel in kaart wat wel en niet gaat werken.

Door een UX design te maken ga je als het ware een blueprint maken. Hiermee krijg je snel in beeld wat er in de website moet komen aan content. Dat kan snel, waardoor je makkelijk kunt schuiven zodat dat je dure developers al veel werk laat verzetten. 

UX is ook belangrijk voor bedrijven met een kleiner budget, juist omdat je kosten bespaart. Door een UX te maken voorkom je dat tijdens de develop fase je erachter komt dat zaken toch anders moeten. Dat worden duurdere uren. 

Wat is de leukste opdracht die je ooit gedaan hebt?

Voor het vliegveld in Milaan heb ik 1003 graphics gemaakt voor Hewlett Packard. Er was een IT-beurs van een HP op dat moment. HP heeft alle reclame-uitingen voor het hele vliegveld gekocht. Die hebben overal HP op laten plakken. Het was als het ware een airport takeover. Oscar heeft alle designs gemaakt voor de 1003 graphics. Van de liftdeuren tot de zijkant van de trappen waren allemaal voorzien van het HP-design. 

Welke tip wil je de lezer van dit blog meegeven

Voor elk project wat Oscar aanneemt hanteert hij de 3 F-en. Elk project moet aan minimaal twee van de drie voldoen. De drie F-en zijn: 

  1. fame - helpt het mij bekender te worden?
  2. fortune - helpt het om mijn geld te verdienen?
  3. fun - is het leuk om te doen? 

Elk project moet aan minimaal twee van de drie F-en voldoen. Door met dit systeem te werken heb je altijd een goed project te pakken. 

Meer weten over Oscar?

Wil jij meer weten over Oscar? Meld je dan snel aan voor de BrandSchool Breakfast op 22 november of 13 december. Meer over Oscars werk vind je op www.oscarsmeulders.com