De toekomst: hout, glas en... schimmels

Ik hou van hout. Wantja, wie houdt er nu niet van? Het ademt, het is natuurlijk, het ruikt heerlijk en zo ongeveer alles in huis is in een houten variant te verkrijgen. Ik heb liever hout dan glas en metaal, en al helemaal liever dan plastic.

Een artistieke impressie van de houten wolkenkrabber. Afbeelding: Centre for Natural Material Innovation at Cambridge University, PLP / Architecture & Smith and Wallwork Engineers.

Hout is namelijk milieuvriendelijk en milieuverantwoord. Vooral bamboe is een super snel groeiende houtsoort die te gebruiken is in zo ongeveer alle situaties. Je kunt er borden en bestek van maken, maar ook tafels (mooie, strakke design tafels. Niet van die "Tiki Tropical" dingen), kasten, en zelfs gehele woningen.

Hout is bovendien een grondstof die karakter ademt. Net zoals metaal in allerlei kleuren te verkrijgen is ademt elke houtsoort zijn eigen sfeer. Er word momenteel heel makkelijker teruggegrepen naar plastic en metaal in producten (metaal en beton in de bouw). Metaal en plastic zijn makkelijk te gieten en nemen dus elke gewenste vorm aan. Ook kunnen alledrie (zelfs beton) 3D geprint worden en 3D printen is 'hot'.

Máár, stel dat er een alternatief zou zijn dat goed is voor de aarde, voor veel toepassingen waar we nu nog meteen grijpen naar plastic, metaal of beton. Een alternatief dat meewerkt aan een beter milieu, ipv ertegen. Een alternatief dat er niet alleen mooi uitziet, maar ook nauwelijks een voetafdruk achterlaat op de wereld.

Dat alternatief is drievoudig: Hout, schimmels en glas

Hout

De wetenschapper Michael Ramage wil met een prototype van een wolkenkrabber in hout en glas de discussie op gang brengen over hout in de bouw. Volgens hem wordt er tegenwoordig te pas en te onpas maar naar beton en staal gegrepen waardoor we vergeten zijn wat voor geweldige grondstof hout eigenlijk is.

Kleine nerdy sidestep: in zo ongeveer élke strategie game waar je moet beginnen vanaf niets is hout de eerste grondstof die je verzamelt voor je kunt gaan bouwen.

Het prototype is een hoge, statige, maar vooral warm en modern ogende wolkenkrabber die in Londen gebouwd moet gaan worden. Het gebouw zal 80 verdiepingen tellen.

Schimmels

Bij schimmels denkt de gemiddelde mens aan het moment dat je de koelkast opendoet en ruikt dat er iets mis is. Bonen in een open blik in de koelkast laten staan is dan ook geen goed idee! Schimmels zijn echter veel veelzijdiger dan dat. Er zijn meer dan 10 miljoen (!) schimmels (waaronder een plastic etende). Er bestaan zelfs schimmels die zich kunnen gedragen als plastic, waardoor er bijvoorbeeld tassen mee gemaakt kunnen worden. Als er dan toch eens een of andere eikel zo'n tas in het bos achterlaat kan de tas door contact met regen, de grond, en andere schimmels oplossen en als compost dienen voor de bomen en planten in dat bos. Een wereld zonder plastic is dichterbij dan je denkt!

Glas

Glas is tegenwoordig overal aanwezig. In de gebouwen waar we slapen, werken of vrijetijdsbestedingen doen. Op onze mobieltjes en computers. We drinken eruit, eten ervan, zetten het zelfs op onze neus en kijken erdoor. Glas is tegenwoordig makkelijk te maken en de natuur maakt het al zolang de natuur bestaat (tijdens vulkaanuitbarstingen, blikseminslagen en inslagen van meteorieten komt er zoveel druk op zand te staan dat er hele glasvelden gevonden zijn op de aarde, deze glassoort heet Obsidiaan). Nu is het maken van glas natuurlijk niet zo milieuvriendelijk als het proces bij hout of schimmels. Er is momenteel echter al zóveel glas op aarde en het proces dat nodig is om glas te maken is zódanig geperfectioneerd dat het recyclen van glas en maken van nieuw glas nog best milieuvriendelijk te noemen is.

Vooral in combinatie met de technieken hierboven en omdat niemand een huis wil waar geen zon naar binnen schijnt (behalve de FBI of NSA misschien?) is glas de perfecte oplossing voor plekken waar licht door moet schijnen. In de toekomst kunnen we misschien zelfs doorzichtige schimmels inzetten op veel plekken waar nu nog glas gebruikt móet worden (de wetenschap staat niet stil).

De toekomst

Dus, hoewel ik natuurlijk weg ben van mijn mobieltje (metaal en glas), computer (metaal en plastic) en mijn woning (beton, staal en glas), kijk ik erg uit naar een wereld waar deze grondstoffen niet meer de boventoon voeren in het straatbeeld. Een prachtige houten wolkenkrabber is een mooi begin, maar hopelijk niet het eind van deze verandering.