Huddle up!

Zoals je misschien weet (of niet), ben ik een sucker voor Amerikaanse sporten. Voetbal: ik kan er niet meer naar kijken. Tikkie breed, tikkie terug...en op het eind een welverdiende 0-0. Nee, geef mij maar de dramatiek van een buzzer beaterwalk-off homerun of een Hail Mary (een goeie sack is overigens ook nooit weg).

Mijn absolute voorkeur ligt bij American Football, en een bepaald aspect uit de aanval van een football team gebruiken wij vaker in verschillende fases van het ontwikkelen van een website/shop/app:

Het dragen van een helm.

Nee, onzin natuurlijk. De huddle. 

Een football team gebruikt de huddle om de te spelen aanval door te geven: of we de bal gaan gooien, of aan een running back meegeven. Wie verantwoordelijk is voor het blokken van welke verdediger. Welk patroon een receiver moet lopen. Daarna wordt aan de zijlijn geëvalueerd: wat werkte wel, wat niet en hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?

Dit doen we eigenlijk ook bij onze klanten aan tafel: vanuit welke positionering werken we, wat is het doel van de site, hoe gaan we bezoekers triggeren, welk functionaliteiten hebben we daar voor nodig, hoe gaan we de effectiviteit daarvan meten?

En als we eenmaal aan de slag gaan volgens de ‘structure first, design last’ aanpak: dit zijn de functionaliteiten die benodigd zijn, hoe gaan we die (zo gebruiksvriendelijk) inbouwen, wie gaat wat doen, wat hebben we daar voor nodig, voorzien we problemen? En na feedback van de klant natuurlijk ook evalueren: wat werkt, wat werkt niet, hoe kunnen we dit (nog) beter/sneller/makkelijker doen?

Bij het maken van onze eigen website(s) hebben we hier uiteraard ook gebruik van gemaakt. Goed, je loopt af en toe tegen een block aan, moet een paar tackles ontwijken, maar daarna...open field.

En de touchdown.

Marc Derix
Developer


Bron afbeelding: Marylea (Flickr)