Niks

Niks = niets
Uit niets kan niets ontstaan
Niets = nul

De Romeinen hadden in hun cijfers geen teken voor niets. Super onhandig, optellen en aftrekken lukt nog wel maar een beetje vermenigvuldigen is niet te noteren. Pas toen we in de dertiende eeuw Hindoe-Arabische getallen zijn gaan gebruiken ontdekten we de 0. Een ovaal met met een gat erin. Niets met iets er omheen. Geniaal gevonden en onmisbaar gebleken. De nul is een vanzelfsprekend onderdeel van ons leven geworden.

Bij de voetbalwedstrijd bleef het 0 - 0, deze frisdrank heeft 0% suiker. Is het de moeite waard om het te hebben over iets wat er niet is? Het getal 0 maakt het mogelijk om verder te denken. Voor we de nul hadden bleven we steken bij het tellen van stenen of schapen en het simpel optellen en aftrekken. Maar door het kleine cirkeltje is het mogelijk om de afwezigheid van iets te definiëren. Abstracte wiskunde, oneindig kleine en grote getallen en computertaal van nullen en enen.

De nul als getal: 0 schapen = niks, en de nul als plaatshouder: in 101 schapen betekent de nul alleen maar: ik sla een plekje over.

De nul = niks
Niks = niets
Uit het niets kwam de nul

 

Schrijf u hier in voor BrandSchool Breakfast