Papier is dood? Lang leve papier!

Nee dit wordt geen weemoedig schrijven over vergane glorie. Want passé is papier als communicatiemiddel natuurlijk zeker niet.

Papier lijkt een vrij conventioneel middel, en kent dus niet de aantrekkingskracht van de niet aflatende stroom technologische noviteiten in software, hardware, apps, websites... Soms leiden die tot substantiële veranderingen in techniek en gedrag, vaak zijn ze echter vluchtig, en worden ze als snel achterhaalt door de volgende. Maar altijd zijn het tekens van vooruitgang en verjonging. En dus sexy.

En papier? Ik zie geen jongere generatie met een prachtig gebonden agenda rondlopen, elkaar enthousiasmeren over het mooie fluwelen papiertje dat ze nu weer hebben gevonden, en dat je moét hebben.

Maar toch. Dat wat jarenlang alomtegenwoordig was in onze grafische wereld is met de tijd minder gebruikelijk, soms bijna bijzonder geworden. Mooi papier, prachtige bindwijze, subliem gedrukt. Of gewoon gedegen. Helaas wordt dit geïllustreerd door de vele internetdrukkers, die het arsenaal aan mogelijk dusdanig inkaderen en beperken dat het papier onderaan het rijtje staat van kosten en snelheid. Terwijl juist papier toch datgene is wat uiteindelijk het gedrukte draagt...

Uiteraard ga ik ook met met tijd en haar ontwikkelingen, maar af en toe is het goed eens te benadrukken dat wat goed is ook blijft. Met een grote schare fans. Dat papier zeker niet conventioneel is maar wel degelijk deel uit maakt van technologische ontwikkelingen weet menig ontwerper, maar werd mij in de afgelopen maanden nog maar eens duidelijk verteld in een aantal ontmoetingen.

 

Een korte opsomming over de kracht van én de liefde voor papier:

Trudy Dorrepaal

Een kenner als het gaat om boekproducties van hoog niveau. Met referenties als Irma Boom en Het Rijksmuseum niet de minste. Ze nam ons mee in haar wereld van bijzonder boekontwerpen en -producties. Enthousiast en zeer inspirerend.

Trudy-.jpg

Binderij Hexspoor

Net als Trudy kenners van gebonden uitgaves, en vooral, meedenkend, pro-actief, en bereid grenzen op te zoeken of te verleggen. Ze brachten ons een prachtige set van voorbeelden van bindwijzes.

Hexspoor.jpg

Vitra

Hoogwaardige interieurinrichter. Ontwierp een stand op de EuroShop in Düsseldorf, waarvan de niet onafzienlijke omvang aan de buitenzijde in zijn geheel werd bekleed met tyvek... Het oogt fragiel, maar is bijzonder stevig. Maar vooral aaibaar en menselijk.

Vitra-2.jpg

De Monsterkamer

Een kennisinstituut in Amsterdam voor opdrachtgevers, studenten maar vooral ontwerpers. Is erg actief in kennisdeling richting studenten.

Monsterkamer.jpg

De technologie van papier gaat uiteraard veel verder dan nodig is voor de gemiddelde brochure, maar toch. Ook als ontwerper is het goed bewust te zijn van de kracht van papier. Papier kan een vervanger zijn van milieubelastende materialen, of de basis voor een sterke constructie. Wifi-blokkerend behang? Of als geluidsdrager? Het kan. En het kan ook nog mooi en tactiel. Want het oog van de ontwerper wil ook wat.

Meer weten? Het boek ’paper breakthroughs - European answers to societal challenges’ van Heidy van Beurden geeft een uitgebreide uiteenzetting van de ontwikkelingen.

Lang leve papier... zegt het voort!