Vroeger was alles beter

Je hoort het vaak van ouderen. Sinds ik onderdeel ben van vroeger, al weet ik niet wanneer dat begint, rijst bij mij steeds meer de vraag; was vroeger alles wel beter?

Toen ik ooit in begin 90-er jaren de keuze moest maken voor het bedrijf waar ik toen werkte ‘gaan we met Atari of Apple werken?’ had ik na de juiste keuze, we gingen voor Apple, het gevoel dat ik de aanzwengelaar was van de toekomst.
Vers uit de schoolbanken gingen wij de gevestigde orde van 'tekentafel en rotringpen' te lijf. Vernieuwers waren we, al hadden we geen idee.

We zaten te prutsen op een Classic, de eerste Macintosh met 128KB ingebouwd RAM en een 3.5-inch floppy disk drive. Mijn baas zeulde vol trots een van de eerste autotelefoons, ik meen een carvox 2453, met zich mee. Bellen deed je zelden, dat was namelijk net als de telefoon zelf, niet te betalen.

02_Macintosh_128k.png

Een tijdje later kregen onze accountmanagers, destijds nog vertegenwoordigers genoemd, een eigen ‘Kermit’. Bellen deed je in de buurt bij een Greenpoint van KPN, dat heette toen overigens nog PTT Telecom. Ik had een 'Walkman’ kocht een CD- en een DVD speler, mijn auto kreeg een rechterspiegel en een achterspoiler met een, nog niet verplicht, derde remlicht. Niet omdat het moest, maar omdat het kon.

04_Greenpoint.jpg

We konden kiezen uit een paar nieuwe digitale lettertypen en lieten prachtige boeken drukken. We scanden op een drumscanner bij een lithograaf, ‘Rosbeek' drukte in offset zelfs een irisdruk. Maar inmiddels zijn o.a. de grijze draaischijftelefoon, het cassettebandje, platenspeler, reprocamera, fax verdwenen. De lithograaf en de baliemedewerker bij de bank zijn al omgeschoold maar binnenkort kan ook de bakker op de hoek en zelfs zwarte piet op zoek naar een andere baas. Ongelooflijk wat er allemaal kon of kán want het houdt niet op.

Inmiddels drukken we allemaal bij de internetdrukker, bellen we niet meer maar Whatsapp-en we liever, kijken we inmiddels ook tijdens ons werk op onze smartphone want werk en privé lopen op dit device door elkaar. We maken 360º foto’s én video’s in 4K met een cameraatje iets groter dan een luciferdoosje, desgewenst ook op 150 meter hoogte of onder water. Zegt u het maar.

‘Beter' staat voor de doorsnee Europeaan voor meer materialisme, luxe en welvaart.

05_Mercedes-Benz-F-015.jpg

We hebben in tegenstelling tot vroeger meer geld, spullen en eten. We hebben over het algemeen echter ook meer oog voor maatschappelijke problemen, proberen o.a. door 'Design Thinking' te innoveren en nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Duurzaamheid en minder verspilling staan vandaag de dag veelal op de agenda. Innovatie is echter van alle tijd. Het idee van een self driving car is bijvoorbeeld al zeker 60 jaar oud. Door meer beschikbare kennis en nieuwe technologieën is deze nu realiteit. Het basisidee erachter (minder ongelukken, minder files) is echter ook vandaag dezelfde, al is hierdoor morgen wellicht mijn eigen (privé) auto verleden tijd.

Nu is eigenlijk al vroeger. Vroeger was alles niet beter maar gewoon anders.
Hoe oud je ook bent; als je met je rug naar het verleden staat, dan sta je met het gezicht naar de toekomst.

Patrick Messmer
Projectmanager