De route naar creativiteit

Hoe zou het zijn om creatieve hersenspinsels met een knopje aan en uit te kunnen zetten? En dan vooral aan op die momenten dat je moet presteren.

Want juist op die momenten dat je zit te broeden op een goed idee, komt er héél moeizaam ‘iets' bovendrijven. Hoe werkt het dat de fraaiste ideeën vaak in je opkomen wanneer er geen druk op ligt? Een goede omgeving creëren, sparren, brainstormen, er zijn genoeg wegen die je kunt bewandelen ter inspiratie. En dan komt dat goede idee er vanzelf wel… toch? Als ik voor mezelf spreek, wordt het je niet makkelijk gemaakt in de huidige maatschappij: berichten, constante prikkels, verwachtingen, sociale media noem maar op. Allemaal stoorzenders en beperkingen tijdens mijn creatieve proces.

Mede om die reden kijk ik regelmatig naar mijn grootste inspiratie. Mijn kinderen. Hoe gaan zij aan de slag met een maagdelijk wit papier? Kinderen dragen uit zichzelf al een rijke bron ideeën met zich mee. Geen beperkingen of überhaupt sprake van ‘een box’. Niks beter dan ze de rust en ruimte geven om zich te ontplooien en ze komen tot heel eigen beelden, vormen en ideeën. We zijn geneigd om meteen iets te vinden van wat ze maken. Foute boel, als je het mij vraagt. Vaak goed bedoeld, maar het gevaar is echter dat je hiermee het creatief proces blokkeert. Terwijl dat juist iets is waar wij van zouden kunnen leren! Laat ze experimenteren zonder vastgesteld doel. Een van de leukste onderdelen is vaak de gedachten die erachter schuilen. Je zult positief verrast zijn over de invalshoeken en fantasie, die leiden tot een creatie.

Wow, konden we (wij ontwerpers) nog maar eens terug naar die ongeremde tijd, zonder box en zonder commentaar. Wat zouden we voor wereldse ontwerpen maken!

Om eens in het creatieve, soms moeizame proces van een ontwerper te duiken is in opdracht van de Willem de Kooning Academie een fraaie animatie gemaakt. Hiermee kruip je in twee minuten heel even in de huid van een ontwerper, oftewel mijn dagelijkse kost.

Alice Schmeitz
Art director