Op zoek naar een sparringpartner voor marketing en communicatie? Of wil je de positionering goed onder de loep nemen?

Laat ons weten hoe wij jou mogen helpen!

Videocontent

How to spiel like Spielberg

Video is onmisbaar. De vraag naar video is gigantisch. Tegelijkertijd is het makkelijker en goedkoper dan ooit om kwalitatief hoge videoproducties te leveren. Hier lees je meer over waarom je video’s wel of niet moet gebruiken. Daarnaast laten we zien welke vormen je kunt inzetten en hoe die video’s gerealiseerd kunnen worden.

Om maar met de deur in huis te vallen: iedere dag bekijkt meer dan de helft van de mensen een of meer video’s. Bijna tweederde van die mensen bekijkt meer dan 75% van een video. En wist je dat bijna de helft van de mensen meer video-content willen zien van bedrijven? De cijfers spreken voor zich, maar laten we de inhoud induiken.

Video als antwoord op de vraag

Bij DimCoppen werken we vanuit 360 graden branding van kern tot middel. Video is dan ook altijd een antwoord op een vraag die er ligt en nooit een doel op zich. In de overweging om video al dan niet in te zetten, nemen we een aantal overwegingen mee.

02 DC ppt Laptop vrijstaand

Authenticiteit van beeld

Op de eerste plaats zijn video’s authentieker en persoonlijker dan een tekst of een foto. Dat verklaart mede de ongekende populariteit van video vandaag de dag. Het verlangen naar authenticiteit is namelijk hoger dan ooit.

Achter een foto of achter een tekst kun je je als bedrijf, medewerker of ondernemer nog verschuilen. Maar zodra de camera aangaat en je begint te praten - te bewegen - zie je toch echt jezelf. Zelfs als je mooie filters, meeslepende muziek of andere indrukwekkende special effects inzet.

Een communicatieve boodschap wordt daarnaast door de combinatie van beeld, geluid en tekst beter onthouden dan wanneer je alleen tekst inzet.

Nog een belangrijke overweging om film in te zetten is de mogelijkheden die het biedt om nieuwe bezoekers naar je website te trekken. Vaak zien we dat bezoekers van websites al bekend zijn met het merk, maar door middel van video maak je die kring veel groter.

Dat kan bijvoorbeeld met de inzet van YouTube-ad’s, maar ook door ‘simpelweg’ retegoede videocontent te produceren. Die video's publiceer je met de juiste hashtags die op basis van goed zoekwoordenonderzoek naar boven komen. Het resultaat is dat je eerder op de suggested pagina van YouTube terechtkomt. Daarmee bereik je binnen een korte tijd veel meer kijkers, abonnees en converterende mensen!

De voor- en nadelen van video

We zetten de voor- en nadelen voor het gebruik van video hieronder op een rij.

Waarom je video's moet gebruiken

✅ Maak complexe materie makkelijk duidelijk.
De combinatie van beeld, geluid en tekst maakt het mogelijk om ingewikkelde boodschappen helder over te brengen.

✅ Je hebt 64 tot 85% meer kans op aankoop.
Door een productvideo worden je producten tastbaarder. Dat vereenvoudigt het aankoopproces.

✅ Je bereikt een breder publiek.
De voorkeur-informatiedrager is bij iedereen anders. Tekst kun je aanvullen met (bewegend) beeld. Daarnaast delen mensen video's sneller dan tekst.

✅ Mensen blijven langer op je website.
Video is een vorm van content die meer en makkelijker aandacht opeist.

✅ Adverteren kan op meer manieren.
Naast online bannering en Google-advertenties is het tijd voor de next level: YouTube, bioscoopreclame, televisiereclame... A whole new world met mogelijkheden ligt aan je voeten.

✅ Met video roep je het gevoel op dat jij wilt.
En gevoel is alles, want dat verkoopt. Zeker als je dat gevoel combineert met rationele aspecten.

Lees hier hoe een whiteboard animatie je kan helpen

Waarom je geen video's moet gebruiken

❌ Omdat iedereen het doet.
Kies alleen bewust voor een video als het past bij je organisatiedoelen. Het is een investering die je er volledig uit wilt halen.

❌ Het werkt (nog) niet mee met SEO.
Zoekmachines houden net als mensen van video, echt waar. Alleen het indexeren is nog niet geoptimaliseerd. Dat betekent dat de inhoud van je video in de meeste gevallen nog aan zoekmachines voorbijgaat.

❌ Mensen worden uitgesloten.
Sommige mensen kunnen video's niet bekijken, bijvoorbeeld door een gebrek aan de juiste apparatuur of vanwege een visuele handicap. Weten wie je doelgroep is, is hierbij van belang om te bepalen of je video effectief kunt gebruiken.

Deze video voor Gemeente Roermond staat in dienst van een grotere informatiecampagne over de wijziging in de inzameling van afval. Het maakt het makkelijk om de boodschap te begrijpen en te verspreiden.

Waar kun je video's voor inzetten?

Er zijn tal van mogelijkheden en situaties waarin video een van de betere, al dan niet de beste, manier van communiceren is. Een greep uit die mogelijkheden:

1. Voorstelvideo
Laat zien wie je als organisatie bent en waar je voor staat.

2. Social proof

Laat mensen die al bekend zijn met je organisatie je aanprijzen.

3. Viral
Resulteert in grotere naamsbekendheid.

4. Instructie
Instructievideo's laten bijvoorbeeld zien hoe je jouw producten in elkaar zet. Ze verlagen de aankoopdrempel en dringen retourzendingen terug.

5. Inspiratie
Laat zien wat de mogelijkheden zijn met jouw product of dienst.

6. Influencermarketing
Maak gebruik van het netwerk van anderen voor meer bereik.

7. Narrowcasting
Laat video voor je interne communicatie werken.

03 Concept Gloeilamp vrijstaand


Voor de Commissie Wegdek Onderhouds Technieken (WOT) van Bouwend Nederland zetten we een animatie in om het tweeledige doel op prijsbewuste en aansprekende manier inzichtelijk te maken. De animatiestijl sluit volledig aan bij de corporate identity van WOT.

Welke videovorm kun je het beste gebruiken?

Naast de verschillende soorten video’s zijn er ook in vorm vrijwel onbeperkte mogelijkheden. Live action is de meest bekende vorm. Die zie je het meeste terug in films en series, maar ook in interviews, vlogs of drone-video's. Het kan vooraf bedacht en (deels) gescript zijn in een complete fictie-productie of het kan een (korte) documentaire zijn.

Een interessante sub-vorm is live streaming. Daadwerkelijk in contact staan met je publiek biedt enorm veel perspectief. Social media is a two-way street en met het plaatsen van video’s kun je dat uitbuiten op meerdere manieren.

Naast live action is ook animatie – of een combinatie van de twee – een interessante mogelijkheid. Ook animatie is een groot begrip. In feite is het puur het tegengestelde van live action. Varianten zijn er dan ook legio: motion graphics, stopmotion, whiteboard-animation, 3D-animatie…

Deze kleine opsomming bewijst dat alles kan. En kan het op het eerste gezicht niet, zorgen we er bij DimCoppen wel voor dat het toch gebeurt. Wat we bedenken, maken me waar. Daarbij sluiten vorm en inhoud altijd op elkaar aan. We hebben dan ook altijd een duidelijk beeld over waarom we voor een bepaalde vorm kiezen. Ook dat is 360 graden branding.

Designer Iris vertelt je meer over animeren

Video begint met een goed verhaal

Een goede videoproductie is meer dan wat aan elkaar geplakte bewegende beelden: het is echt storytelling pur sang. Film en bewegend beeld zijn het medium bij uitstek om je verhaal tot leven te laten komen middels storytelling. Een goed verhaal, bijvoorbeeld over jouw organisatie, je medewerkers of je reis als ondernemer liggen dan ook aan de grondslag. Ook als een video niet gescript is, zit er een verhaal in. Een viertal elementen komt altijd terug in storytelling.

03 Merk activeren Papieren vliegtuigje vrijstaand

De vier elementen van storytelling

Wie

Over wie gaat het verhaal? Karakters zorgen ervoor dat we emotioneel investeren in het verhaal. Je wilt dat je doelgroep meevoelt met je zogenaamde protagonist, de held van het verhaal. Karakters hoeven niet bedacht te zijn. Je medewerkers kunnen ook de karakters van je verhaal zijn.

Waar

De locatie van je verhaal vertelt ontzettend veel over de karakters, over het verhaal en het brengt de sfeer en emotie mee die je zoekt. Binnen luttele nanoseconden kun je visueel een ongelofelijke hoeveelheid informatie communiceren.

Wat

'Wat' zegt iets over het plot van het verhaal. Ieder verhaal heeft een conflict nodig om narratief in beweging te brengen. Dat kan groot en klein zijn. Welke tegenslagen komt het karakter tegen?

Waarom

Waarom zou iemand iets moeten geven om jouw video en om jouw boodschap? Onze visie bij DimCoppen is dat je nooit iets zou moeten doen dat niet aansluit bij wie je bent en waar je voor staat.

Een film- of videoproductie moet hier dan ook op aansluiten. Je moet weten wat je moet zeggen, voordat je iets zegt. En blijf jezelf bij iedere keuze herinneren aan waarom je dit verhaal vertelt en waarom anderen erom gaan geven.

De Customer Journey van je dromen

Video's moeten iets opleveren. Je investering moet maximaal resultaat geven. Dat kunnen meer vacature-aanmeldingen zijn, een stijging van de winst en/of de offerte-aanvragen of een verbeterd imago.

Een belangrijke factor in het bewerkstelligen van zo’n doel is weten wie de doelgroep is en hoe de klantreis eruitziet. Bij DimCoppen weten we dan ook op welke momenten in de klantreis een video nodig is en de meeste impact maakt. Die kennis zorgt ervoor dat bij adverteren ook de juiste doelgroep wordt aangesproken.

Dat hebben we onder meer uitgebreid in kaart gebracht voor Gilde Opleidingen. Op basis van die klantreis hebben we een succesvolle online marketingstrategie neergezet.

Lees hier de case van Gilde Opleidingen

Het bedenken en realiseren van je video's

Bij DimCoppen hebben we alle specialismen in huis voor de creatie en productie van jouw video’s. En het mooie is dat de mogelijkheden voor die video’s eindeloos zijn. Wat dacht je van een portretserie over je medewerkers, je klanten, je leveranciers of een jubileumvideo ter ere van jullie geschiedenis?

Met specialisten bij DimCoppen die opgeleid zijn in het maken van film en televisie ligt de deur wagenwijd open voor een impactvolle documentaire die de aandacht vestigt op jouw werkveld of jouw missie. Alles om jouw organsiatiedoelen in de kijker te brengen. We zeggen niet voor niets: how to spiel like Spielberg.

Nog even dit...

Wil je weten of video iets voor jouw organisatie is? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden die wij zien?

Bel dan zeker even met Pim of Martijn. Uit een vrijblijvend gesprek met onze experts haal je al veel inzichten voor je organisatie!

Lights, camera... action!

Wanneer kunnen we beginnen?