Op zoek naar een sparringpartner voor marketing en communicatie? Of wil je de positionering goed onder de loep nemen?

Laat ons weten hoe wij jou mogen helpen!

DiSC: beter samenwerken door inzicht

Kennisdeling

DiSC helpt jou en je team jullie communicatie en samenwerking te verbeteren. In begrijpelijke taal krijg je inzicht in voorkeur van gedrag. Daarmee minimaliseer je miscommunicatie en werk je aan de communicatieve vaardigheden en persoonlijke en professionele ontwikkeling van je team.


Wat is DiSC?

Met de ene collega heb je aan een half woord genoeg, terwijl de samenwerking met een ander net dikke stroop is. Samenwerken met collega’s kan zowel makkelijk als uitdagend zijn. Wil je daar iets aan veranderen of de samenwerking binnen je team veranderen, is het zaak eerst naar binnen te kijken. Want inzicht in en bewustzijn van je eigen gedrag is de basis voor verbetering. Dat is zo op het gebied van communicatie en – als gevolg daarvan – op de samenwerking in zijn geheel.

Met DiSC is dat mogelijk. DiSC is een instrument dat je, zonder oordeel, meer leert over jezelf en over de ander. Altijd met oog voor de complexiteit van het menselijk gedrag.

Door middel van het beantwoorden van adaptieve vragenlijsten krijg je inzicht in je voorkeursgedrag en hoe dat door anderen ervaren kan worden. Je krijgt met DiSC dus ook inzicht in de impact die je hebt op anderen.

Bij DimCoppen koppelen we de uitkomst van DiSC altijd aan coaching. Op die manier haal je het meeste resultaat uit DiSC.

Haal ook resultaat met coaching voor jouw team.

Hoe ziet DiSC eruit?

DiSC geeft beeldend weer hoe je gedragsvoorkeuren in elkaar zitten. Belangrijkste onderdeel van DiSC zijn de vier hoofdstijlen daarin:

  • Dominantie (D): mensen met deze stijl zijn geneigd zeer zelfverzekerd te zijn en de nadruk te leggen op het behalen van resultaat.
  • Invloed (i): mensen met deze stijl zijn over het algemeen open. Ze vinden persoonlijke relaties en het beïnvloeden of overtuigen van anderen belangrijk.
  • Stabiliteit (S): mensen met deze persoonlijkheid zijn doorgaans betrouwbaar. Samenwerking en oprechtheid voeren de boventoon.
  • Consciëntieus (C): voor mensen met deze persoonlijkheid ligt de focus op kwaliteit, expertise, nauwkeurigheid en competentie. DiSC geeft je uitgebreide terugkoppeling op jouw positie binnen deze vier hoofdstijlen op verschillende thema’s.

Waarom gebruik je DiSC?

Het doel om te leren hoe en wanneer je je gedrag en communicatie kunt aanpassen is toepasbaar op tal van situaties. DiSC geeft namelijk een gemeenschappelijke taal waarmee je jezelf en de mensen om je heen beter leert begrijpen. Deze kennis kun je gebruiken om conflicten te verminderen en werkrelaties te verbeteren.

Verbeter de samenwerkingen
Communicatie en samenwerking verbeteren tussen teamleden door een beter begrip van en voor elkaar.

Vergroot het zelfbewustzijn
Verandering begint bij jezelf. DiSC geeft inzicht in hoe je reageert op conflicten, maar ook wat je motiveert, wat je stress geeft en hoe je problemen oplost.

Verbeter je conflicten
Gebruik DiSC om conflicten constructief te maken. Zet concessies aan de kant en maak de sprong voorwaarts.

Verbeter je sales-skills
Doordat je gauw inzicht krijgt in iemand anders, begrijp je beter waar zijn of haar bezwaren liggen en hoe je daarop inspeelt.

Verbeter je management-skills
Wordt een betere leider door beter te begrijpen waarom je teamleden zich gedragen zoals ze doen.

Verbeter je sollicitatieprocedures

Door deze methode in te zetten binnen de sollicitatieprocedure krijg je snel inzicht in iemands karakterstijl. Deze informatie gebruik je om te zoeken naar een goede balans van de vier verschillende stijlen binnen je team.

En die goede balans binnen je team is noodzakelijk om elkaar in evenwicht te houden. Een team met overwegend S’en zal ellenlang blijven twijfelen over beslissingen terwijl een team met enkel D’s mogelijk weinig empathie toont voor anderen.

Valkuil van het gebruik van DiSC binnen een sollicitatieprocedure is dat het als enkel uitgangspunt voor aannamebeleid gebruikt wordt. Dat is vanzelfsprekend niet de bedoeling. Als iemand geschikt is voor de baan, is hij geschikt. Ongeacht zijn of haar DiSC-profiel.

Ten slotte

Dankzij de verschillende mogelijkheden die DiSC heeft, is het zowel voor individuen als teams interessant. Werken aan je team is werken aan belangrijk kapitaal van je organisatie.

Wil jij daar meer over weten en wil jij betere bedrijfsresultaten halen door te werken aan je mensen?

Bekijk dan eens merkbeleving voor teams.

Meer weten over teamcoaching of employer branding?